ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ "ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΕΙΣ ΚΑΥΚΑΣΟΝ ΡΩΣΙΑΣ"

Στις 18 Μαρτίου 1920 ο Χρύσανθος συναντά το Βενιζέλο , τον συμβουλεύει δε ότι οι Έλληνες του Καυκάσου έχουν χάσει την Εθνική τους συνείδηση , τη γλώσσα , ότι έχουν επηρεαστεί από τις μπολσεβίκικες ιδέες και ότι αν μεταφέρονταν στην Ελλάδα θα ήταν επικίνδυνοι να συνεργαστούν με τους Σλάβους της Μακεδονίας .

(ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, στο συλλογικό, Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ",ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,1991., σελ.49-51)

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Ο ανταποκριτής του αθηναϊκού περιοδικού «Κοινότης», που εξέδιδε μέχρι το 1924 ο Κωνσταντίνος Καραβίδας μαζί με τον Ντίνο Μαλούχο, περιέγραψε ως εξής το συνέδριο των Καυκασίων: « Οι ρήτορες ήσαν κυρίως δημοδιδάσκαλοι με μόρφωσιν απολύτως πλατύτερη των ιδικών μας και ήσαν θαυμαστοί που, όλοι με μπαλώματα στα παλιά παντελόνια τους και σγουρά γένια, εσηκώνοντο και ωμιλούσαν με διαυγή τετραγωνικά επιχειρήματα για ζητήματα της πρακτικής πολιτικής και της οργανώσεως του κράτους. Κυρίως όλοι έχουν υποστεί εξελιγμένους και χρησίμους πρακτικάς ρωσικάς επιρροάς. Και είμαι υποχρεωμένος να ομολογήσω ότι το Συνέδριον αυτό του Κιλκίς, μου εφάνη ως κολοσσιαίος λίθος κατατιθέμενος επί της Μακεδονικής γης».

Περιοδ. «Κοινότης», αριθμ. 47, Αθήνα, 1923

………………………………………………………………………………………………………………………………

«Όλοι εις την Ελλάδα και παντού γνωρίζουσιν ότι μεταξύ Ποντίων και Καυκασίων προσφύγων υπάρχει μεγάλη διαφορά, ως προς την κοινωνικήν κατάστασιν και τας αντιλήψεις, επί διαφόρων ζητημάτων», εφ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στις 5/5/1930

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

[Αθήνα-Δεκέμβρης 1944]

Ήταν βέβαιο πως μας πιάσαν γιατί ήμασταν η οικογένεια Γαβριηλίδη…

…Στο τμήμα μας πήραν τα στοιχεία. Η μάνα μας στην ερώτηση: τόπος γεννήσεως, μένει διστακτική, δεν ξέρει τι να απαντήσει. Στην επιταγή του αξιωματικού ψελλίζει, μόλις που ακούγεται:

« Στον Καύκασο της Ρωσίας …

(ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΝΙΤΣΑ ,Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΕΝΤΟΣ, Β, ΑΘΗΝΑ, 2002, σελ. 119)

………………………………………………………………………………………………………………………………

Ήδη από το Φεβρουάριο του 1948, και στη δίκη των επιτεθέντων δια των πυροβόλων κατά της Θεσσαλονίκης , «ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗ» πως «ΟΙ ΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ» όπως τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» στις 29/2/1948. Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται: «[…] σήμερον κατετέθη τόσον υπό των μαρτύρων όσον και υπό των συμμοριτών, εξεταζομένων κατ’ αντιπαράστασιν, ότι εις τας συμμορίας τας αρχάς, δηλ. τα πάντα, έχουν εις χείρας των Καυκάσιοι και άλλοι εκ Ρωσσίας και Καρς καταγόμενοι συμμορίται»(ό.π.).

……………………………………………………………………………………………………………………………….

[…]«πώς οι Έλληνες αυτοί Πόντιοι που ωνομάσθησαν «Καυκάσιοι» και οι ίδιοι μέχρι σήμερον αυτοκαλούνται έτσι» πώς «δεν διαμαρτύρονται για τη μειωτική εθνικώς ονομασία αυτή[…]».

(Φίλωνας Κτενίδης [1957] σε: ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΡΣ-ΑΡΔΑΧΑΝ, Χ.Ε., ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1957, σελ.3)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Όλοι πλέον ακολουθούμε τον «ορθό δρόμο» των υποδείξεων των διανοούμενων.

Είμαστε απλά όλοι Πόντιοι. Οι «παλαιοί απ’ εμάς» δεν είναι εδώ για να μας διορθώσουν. Για τους νεώτερους θα ήταν ένα δράμα το «ανασκάλεμα».

Για κάποιους –λίγους- από μας όμως συνεχίζει και δημιουργεί δέος η μικρή εκείνη υποσημείωση στις ταυτότητες των παππούδων μας:

«Γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου