ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ

Ιστορικά στοιχεία— Οι πρώτοι κάτοικοι της Ποντοκώμης

Πριν έρθουν οι πρόσφυγες στην Ποντοκώμη – Ερτομούς τότε - το χωριό το κατοικούσαν Τούρκοι. Δεν είχε τη σημερινή του μορφή. Υπήρχαν τούρκικα σπίτια 7 με 8 μαζί σχηματίζοντας μικρές γειτονιές, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους στις άκρες περίπου του σημερινού οικισμού. Στο κέντρο δεν υπήρχαν σπίτια , στη θέση δε της σημερινής πλατείας, στη θέση του γηπέδου αλλά και στη θέση (περίπου) όπου είναι χτισμένος ο ΑΗΣ Καρδιάς υπήρχαν τούρκικα νεκροταφεία.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Τούρκοι άρχισαν να φεύγουν και το 1923 έφυγε ο τελευταίος. Οι τούρκοι φεύγοντας από την Ποντοκώμη κατευθύνθηκαν προς Τουρκία ενώ μια μικρή μερίδα από αυτούς προς Αλβανία – μαρτυρία Νετσίπ από Εμπόριο Πτολεμαίδας ο οποίος παρέμεινε στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξε μια περίοδος όπου έφτασαν μεν οι πρόσφυγες στο χωριό αλλά δεν πρόλαβαν να φύγουν οι τούρκοι. Οι πρώτοι που ήρθαν ήταν οι Απεσλήδες, άνοιξη του 1922 (καταγωγή Κοβ Τεπέ περιοχής Απες εξ ου και το όνομα).

Κατά την κοινή περίοδο συμβίωσης οι τούρκοι προσπαθούν να πουλήσουν τα πράγματά τους ενώ ορισμένοι Απεσλήδες, μη ξεχνώντας τι έπαθαν οι ίδιοι, προσπάθησαν να πάρουν μερικά με το ζόρι με αποτέλεσμα να γίνουν φασαρίες μικρής έκτασης. Εκτός από τα πράγματά τους, πουλούσαν και τα χωράφια τους. Ο μόνος που αγόρασε ήταν ο Λιόρπας Ηλίας.

Οι πρώτοι στους οποίους δόθηκαν χωράφια στην Ποντοκώμη ήταν Κοζανίτες. Από αυτούς ο Λιόρπας – Μούτος Ηλίας τα αγόρασε από τους Τούρκους ενώ στους υπόλοιπους (Κοζανίτες) που ήταν οι οικογένειες Διάφα Στέργιου, Διάφα Νικολάου, Γκιάτα Θωμά και Χατζηκωνσταντίνου Νικολάου τους δόθηκαν κτήματα λόγω της προσφοράς τους στον Μακεδονικά αγώνα. Αυτοί ήταν και οι πρώτοι ΄Ελληνες κάτοικοι του χωριού.

Η σειρά με την οποία εγκαταστάθηκε ο μεγαλύτερος όγκος προσφύγων, ο τόπος καταγωγής τους και η χρονολογία εγκατάστασή τους στη Ποντοκώμη, αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

Πηγή: http://www.pontokomi.gr/istoria/katoikoi.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου