ΚΑΡΣ

Καρς

Η πόλη Καρς υπήρξε πρωτεύουσα της Αρμενίας κατά το 10ο αιώνα. Λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης και της στρατιωτικής σημασίας που είχε, δέχτηκε επανειλημμένα επιθέσεις από Βυζαντινούς και Άραβες.
Τον 11ο και 12ο αιώνα το Καρς ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο, συνδεδεμένο με όλες τις γύρω πόλεις. Εκεί ζούσαν διάσημοι έμποροι και τεχνίτες της εποχής ενώ η πόλη ήταν διάσημη για την εξαγωγή μεταξιού. Στα τέλη του 19ου αιώνα στο Καρς υπήρχαν τέσσερις αρμενικές εκκλησίες (το 1915 χτίστηκε μία ακόμη) καθώς επίσης μία ρωσική και μία ελληνική. Την ίδια εποχή στην πόλη λειτουργούσαν δύο κινηματοθέατρα και μία πολιτιστική λέσχη. Επίσης άνοιγαν συνεχώς σχολεία όλων των βαθμίδων. Το 1910 στην ευρύτερη επαρχία του Καρς, 67 εκκλησιαστικά και 86 δημόσια σχολεία, ενώ στην ίδια περιοχή υπηρετούσαν 34 γιατροί. Οι Αρμένιοι του Καρς ασχολούνταν με το εμπόριο, τις τέχνες, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Η άνθιση της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής συνεχίστηκε μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις παραμονές του πολέμου, το 1914, στην ευρύτερη επαρχία του Καρς κατοικούσαν 114.938 Αρμένιοι, ενώ στην πόλη Καρς από τους 30.086 κατοίκους, οι 25.252 ήταν Αρμένιοι.

Στα 1890 κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελεθευρωτικού αγώνα, το Καρς ήταν ένας από τους κομβικούς στρατιωτικούς σταθμούς απ' όπου περνούσαν οι αγωνιστές καθ' οδόν προς τη Δυτική Αρμενία.
Το Μάρτιο του 1918 η Σοβιετική Ρωσία υπογράφει τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτάρσκ, με την οποία ανάμεσα σ' άλλες περιοχές και η επαρχία του Καρς παραδίνεται στους Τούρκους. Έτσι επισημοποιείται ο «ερωτικός δεσμός» της Ρωσίας με την Τουρκία. Μετά την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Αρμενίας, το Μάρτιο του 1919 ο αρμενικός στρατός μπαίνει στο Καρς και προσαρτά ολόκληρη την επαρχία στη Δημοκρατία της Αρμενίας.
Τον Οκτώβριο του 1920, όμως, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Καρς, παρόλο που θεωρείτο άπαρτο. 1.500 στρατιώτες κι αξιωματικοί αιχμαλωτίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους αργότερα θανατώθηκαν. Συλλήφθηκαν όλοι οι νέοι στην πόλη -γύρω στα 2.000 άτομα- και στάλθηκαν στα βάθη της Τουρκίας, όπου κι αφανίστηκαν.

Σ' όλες τις αποθήκες, τις μάντρες τα κελάρια βρέθηκαν κρυμμένα πτώματα παιδιών, γυναικών και νέων. Μέσα σε 5-6 ημέρες βγήκαν από την πόλη 50-60 κάρα γεμάτα πτώματα...

Από το 1993, όταν η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία, δεν υπάρχει πρόσβαση στο Καρς από την χώρα μας.

Επιμέλεια: Ναζίκ Τζαμουζιάν

Πηγή: http://www.armenians.gr/armenika/20/kars.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου