ΚΙΛΚΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

Ο Ακρίτας είναι ένα χωριό δίπλα στα σύνορα με τη FYROM, κάτι που καταδεικνύει και το ίδιο του το όνομα. Σήμερα κατοικείται από 245 άτομα, ενώ πριν από 40 χρόνια κατοικούνταν περίπου από 500.

Ο Ακρίτας ήταν η έδρα της κοινότητας που αποτελούσε μαζί με τους ορεινούς οικισμούς Κορώνα και Ειρηνικό. Οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως ποντιακής καταγωγής, αλλά υπάρχουν και μερικές οικογένειες Σαρακατσάνων. Οι πρόσφυγες ήρθαν το 1922 από την Κερασούντα, το χωριό Χανάχ της περιοχής Αρταχάν του Καυκάσου, ενώ λιγοστές οικογένειες ήρθαν από τα Σούρμενα το 1936.

Οι πρόσφυγες βρήκαν ένα κατεστραμμένο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο χωριό με το Βουλγάρικο όνομα Βλαδάγκας, «πνιγμένο» στο πράσινο κι ανάμεσα στα ποτάμια, τα θυμάρια και τα πουρνάρια έχτισαν το όμορφο χωριό τους.

Στις 28-2-1919 συστήνεται με Βασιλικό Διάταγμα η Κοινότητα Κράσταλης. Το 1926 μετονομάζεται σε Κοινότητα Κορώνας, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους μεταφέρεται η έδρα στον οικισμό Βλαδάγκας, ο οποίος στις 11-11-1926 μετονομάζεται σε οικισμό και κοινότητα Ακρίτα. Στην απογραφή του 1971 ο οικισμός του Ακρίτα έχει 328 κατοίκους, το 1981 έχει 253 και το 1991 263.

Τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και η αναζήτηση καλύτερης τύχης οδήγησαν πολλές οικογένειες κατά τη δεκαετία του ´ 60 στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση.

Σήμερα οι κάτοικοι του ασχολούνται με την καλλιέργεια σιτηρών, τη κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα) και παράγουν τυρί φέτα.

Γνωστό το πανηγύρι του χωριού, στις 23 Απριλίου, του Αγίου Γεωργίου, όπως και η τοπική γιορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στις 3 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρίτα, «Ο Ακρίτας», που παρουσιάζει αξιόλογη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη μνήμη των πρώτων πεσόντων της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα, στις 8 Απριλίου 1941 καθώς και το μνημείο του Κύπριου Αγωνιστή Γρηγόριου Αυξεντίου.

1 σχόλιο:

  1. ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ...ΜΕ ΑΡΕΤΗ, ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ..
    ΠΑΣ ΜΗΝ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή