ΠΕΛΛΑ ΛΟΥΤΡΟΧΩΡΙ

Το Λουτροχώρι (αλλιώς Λουτροχώριov ή Μπάνια, ποντιακά: Λουτροχώρ , στο εξωτερικό: Loutrochori) είναι ένα χωριό, oικισμός τoυ Δήμoυ Σκύδρας του νομού Πέλλας στην Μακεδονία. Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Πετραίας , μαζί με την Πετραία και το Πλεύρωμα . Κατά την απογραφή του 2001 το Λουτροχώρι είχε 466 κατοίκους. Είναι χτισμένο στους πρόπoδες του όρους Kάμπερ στα όρια τών νoμών Πέλλας και Ημαθίας και έχει μέσο υψόμετρο περίπoυ 90 μέτρα[2]. Το Λουτροχώρι ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες[3] που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα[4]. Άξιο αναφοράς, είναι ότι το Λουτροχώρι κατέχει από τη περίοδο 1990/91 ένα ποδοσφαιρικό ρεκόρ, καθώς είναι το μικρότερο πληθυσμιακά χωριό της Ελλάδας, που ανέβασε ποτέ ομάδα στην Δ΄ Εθνική. στορία

Η ευρύτερη περιοχή τoυ Λουτροχωρίου ήταν κατοικημένη από την αρχαιότητα. Κατά παράθεση γνωμών των αρχαίων ιστορικών διαπιστώνεται ότι η περιοχή ήταν γνωστή κυρίως για τα ύδατα και τα λουτρά της.

Τα αρχαία Λουτρά αποτελούσαν γεωγραφικά, τα κεντρικά Λουτρά της Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β' και του Μ. Αλεξάνδρου και βρισκόντουσαν στο κέντρο του τριγώνου Αιγών - Βεργίνας - Πέλλας, των τριών τελευταίων κατα σειρά πρωτευουσών του βόρειου αρχαίου Ελληνικού βασιλείου της ακεδονίας.Αργότερα, η περιοχή υπήρξε υπο Ρωμαϊκή (146 π.Χ. - 324), Βυζαντινή (324 - 1430) και Οθωμανική (1430 - 1912) κυριαρχία.Τυχαία ευρήματα απο τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως επιγραφές και γλυπτά, έδειξαν ότι στη περιοχή υπήρχαν και κάποιοι τάφοι (στη αρχ. μακεδ. διάλ.:μπάνια) από την αρχαιότητα.To σημερινό Λουτροχώρι είναι ένα σύγχρονο χωριό με μικρή σχετικά ιστορία καθώς δημιουργήθηκε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1912/13[4], μετά τον επιτυχή Μακεδονικό αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου απελευθερώθηκε η ευρύτερη περιοχή της Μακεδόνιας απο τον Ελληνικό στρατό και ενώθηκε με την υπόλοιπη απελευθερωμένη Ελλάδα.Η εγκατάσταση στη περιοχή των πρώτων Ελλήνων Ποντίων προσφύγων που ίδρυσαν το χωριό[3], πραγματοπιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη έγινε με την ίδρυση του χωριού το 1912/13, με την ονομασία Μπάνια, από έξι προσφυγικές οικογένειες από την περιοχή του Κάρς (στα τότε σύνορα Ρωσίας - Τουρκίας) του Πόντου, ενώ ακολούθησε τα επόμενα χρόνια μια δεύτερη και μεγαλύτερη σε όγκο εγκατάσταση, που έλαβε χώρα μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατι­κής καταστροφής.Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1926, έγινε λόγω της σημαντικής αύξησης του πλυθησμού και της επιτακτικής ανάγκης που δημιουργήθηκε απο αυτό, η πρώτη ιστορικά επέκταση στο σχέδιο του οικισμού προς τα Βορειοδυτικά και ταυτόχρονα η αλλαγή της επίσημης ονομασίας του σε Λουτροχώριον (απο: λουτρό + χωριόν, δηλαδή: χωριό με λουτρά)[5].

[Επεξεργασία] Ονομασία

Οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες όταν ιδρύσανε το χωριό το 1912/13, το ονόμασαν Μπάνια. Σύμφωνα με το ΦΕΚ: 413/1926, το χωριό μετονομάστηκε στις 15 Νοεμβρίου 1926, σε Λουτροχώρι.

Μπάνια

Σχετικά με τη προηγούμενη ονομασία του χωριού, Μπάνια, υπάρχουν δύο θεωρίες.

 • 1. Είναι αρχαιοελληνικής μακεδονικής προέλευσης και οφείλεται στα τυχαία ευρήματα που βρέθηκαν στη περιοχή και συγκεκριμένα σε επιγραφές τάφων και γλυπτών στα τέλη του 19ου αιώνα στα βόρεια και βορειοανατολικά του χωριού (επικρατέστερή εκδοχή).
 • 2. Προέρχεται από την εναλλαγή της αρχαιοελληνικής κοινής: βαλανεον, → αρχικά, στο λατινικό: balneum, → μετέπειτα, στο ιταλικό: bagno → και τέλος, στο νεολληνικό: μπάνιο /πληθ.: μπάνια, δηλαδή λουτρό /πληθ.: λουτρά και οφείλεται στις ομώνυμες ιαματικές πηγές λουτρά ή μπάνια, της περιοχής (λιγότερη πιθανή εκδοχή).

Λουτροχώρι

Η σημερινή του ονομασία Λουτροχώρι, συνεπάγεται από τη δεύτερη (2η) παραπάνω θεωρία σε συνδυασμό με τη λέξη χωριό (απο: λουτρό + χωριόν, → δηλαδή: χωριό με λουτρά).

Πληθυσμός

Ο οικισμός του Λουτροχωρίου ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες, προερχόμενους από τα χωριά Aλίσοφι και Tιρκεσόν της περιοχής του Καρς, ενώ κάποιοι από αυτούς κατάγονταν από τις περιοχές της Τραπεζούντας και της Σεβάστειας. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού, παρόλο που είναι κυρίως τρίτης και τέταρτης γενιάς, παρατηρείται ότι διατηρούν αναλλοίωτα, πολλά από τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους.

Αξιοθέατα

Παραδοσιακός Ποντιακός Σύλλογος

Έτος ίδρυσης

Κατηγορία

Ονομασία

1995

Moρφωτικός Ποντιακός Σύλλογος (Πολιτιστικός)

"To Kάρς" Λουτροχωρίου

Τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις

 • "Καθαρά Δευτέρα": ( 40 ημέρες πριν το Πάσχα ) Γιορτή χαρταετού. Παραδοσιακή μουσική, χοροί και τραγούδι.
 • "Αναλήψεως": ( 40 ημέρες μετά το Πάσχα ) Παραδοσιακό θρησκευτικό πανηγύρι στο πανέμορφο χώρο του ναού της Αναλήψεως στην πλατεία του χωριού. Παραδοσιακή μουσική, χοροί και τραγούδι.
 • "Προφήτη Ηλία": ( 20 Ιουλίoυ ) Παραδοσιακό θρησκευτικό πανηγύρι στο πανέμορφο Εξωκλήσσι Προφήτης Ηλίας στο όρος Kάμπερ. Παραδοσιακή μουσική, χοροί και τραγούδι.

Διακεκριμένοι Λουτροχωριώτες

 1. 1,0 1,1 Απογραφή 2001. Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), (PDF GR-591109 02:Λουτροχώρι, 466 κάτοικοι 875 KB)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Συγκριτικά στοιχεία απογραφών, ετών 1951-2001, του Δήμου Σκύδρας.
 3. 3,0 3,1 3,2 Κατάλογος των προσφυγικών συνοικισμών της Μακεδονίας. Στοιχεία: Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑΠ).
 4. 4,0 4,1 4,2 Ίδρυση του οικισμού, βάση των στοιχείων του Δήμου Σκύδρας, απο τα αρχεία της πρώην Κοινότητας Πετραίας.
 5. Πανδέκτης-Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας. Στοιχεία: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών.
 6. Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Πληροφορίες:Πηγές Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 7. Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Πληροφορίες:Πηγές Ηπειρωτικής Ελλάδος
 8. Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Πληροφορίες:Πηγές Λουτροχωρίου Δήμος Σκύδρας
 9. Υπολογισμός, βάση των στοιχείων του Δήμου.

http://el.wikipedia.org/wiki/Λουτροχώρι_Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου