ΚΙΛΚΙΣ ΔΡΟΣΑΤΟ

Το Δροσάτο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού Κιλκίς, νοτιοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης, ανατολικά του Εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Σέρρες. Απέχει από την πόλη του Κιλκίς 24,4 χλμ. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Δοϊράνης.

Οι κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1919), γύρω στα 1919-1920, και είναι πρόσφυγες από τον Καύκασο (περιοχή Καρς και πιο συγκεκριμένα χωριό Κονκ).

Ο οικισμός τότε ονομαζόταν «Ποταρός» και ανήκε στην κοινότητα «Σουρλόβου». Το 1927 μετονομάστηκε σε Δροσάτο και το 1928 δημιουργήθηκε η κοινότητα Δροσάτου που αποτελούνταν από το Δροσάτο και τους οικισμούς Δοϊράνης. To 1935 προστέθηκε στην κοινότητα και ο οικισμό Κορυφής.

Η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν τα καπνά, τα σιτηρά και η κτηνοτροφία. Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, το Δροσάτο γνώρισε μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (σιτηρά, καπνός, μποστάνια, ηλίανθοι κ.α.), την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Όσον αφορά την εκπαίδευση στο Δροσάτο υπάρχει ένα Πρότυπο 6/Θ Δημοτικό Σχολείο (παραδίδονται μαθήματα θεατρικής παράστασης, ρυθμικής γυμναστικής, αγγλικών)και μάλιστα υπάρχει και σχολικό λεωφορείο για τη μετακίνηση των μαθητών. Ακόμα λειτουργεί ένα 2/Θ Νηπιαγωγείο. Ένα φροντιστήριο αγγλικών συμπληρώνει δυνατότητα περαιτέρω μόρφωσης των μαθητών.

Γνωστή είναι η δράση του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου του οποίου και επίτευγμα είναι η δημιουργία του Θεάτρου Δάσους και ονομαστό το πανηγύρι του χωριού που γίνεται στις 15 Αυγούστου, οπότε και συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το Δροσάτο είναι το κέντρο της περιοχής και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου