ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πηγή: http://users.forthnet.gr/lar/schoololymp/indexFrame1Source2.htm

Ο Τόπος αυτός πορεύεται μέσα στο χρόνο παράλληλα με όλες τις φάσεις της ιστορίας των Ελλήνων.Στο κέντρο της Ελλάδας στα ριζά του Ολύμπου στα δυτικά.

Αιώνες τώρα ξυπνά κάθε πρωί και επιβεβαιώνει τη θέση του στην αγκαλιά του μεγαλόπρεπου βουνού.Ο άγριος τόπος στην αρχαιότητα ζεσταινόταν απ' την ανάσα του Δία. Στις πλαγιές του έπαιζε λύρα ο Απόλλωνας. Ανάμεσα στα δέντρα κυνηγούσε η ’ρτεμη και στις ρεματιές λούζονταν η Αφροδίτη.Ακόμα και ο Ποσειδώνας άν και μακριά απ' το στοιχείο του, τη θάλασσα , επισκεπτόταν τις πολύβοεςπηγές του.Στα χώματα αυτά βάδιζαν οι πρόγονοί μας ερχόμενοι να αποδώσουν τιμές στους θεούς.Όταν οι Έλληνες εγκατέλειψαν τους θεούς, κατοίκους του Ολύμπου, και δέχτηκαν την πίστη του Χριστούαυτό τον τόπο διάλεξαν να κτίσουν ένα ιερό Του. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Ένα μοναστήρι που δεσπόζει επιβλητικό αλλά συνάμα τόσο ήρεμο στην δυτική πλαγιά του Ολύμπου πάνω απ'το χωριό μας.

Σ'αυτόν τον τόπο έφτασαν τον Απρίλιο του 1921 , 213 προσφυγικές οικογένειες απο το Μίτζικερτ Καρς Καυκάσου με αρχηγό τον πρώην ταγματάρχη του Ρωσικού στρατού Χριστόφορο Τσέρτικ (Τσερτικίδη).

Οι πρόσφυγες πονεμένοι απ' τον ξεριζωμό, κουρασμένοι απ' τις κακουχίες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.Έμειναν σ'ένα τόπο που αγάπησαν και φρόντισαν. Δούλεψαν σκληρά.! Πότισαν με ιδρώτα το χώμα του.!Έκτισαν σπίτια , ανάστησαν παιδιά.! και δημιούργησαν μια νέα κουκίδα στο χάρτη , ένα νέο χωριό.

Ένα χωριό το οποίο θέλοντας να τιμήσουν το "μυθικό" βουνό που τους φιλοξένησε, το ονόμασαν :

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ !

Υπάρχει και η άποψη ότι το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ δόθηκε προς τιμή της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ολυμπιάδα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του ορεινού όγκου του Ολύμπου. Ανήκει στην επαρχίαΕλασσόνας. Γειτονεύει με τα χωριά Σπαρμός , Σκοπιά , Φλάμπουρο , Καλλιθέα και Καλύβια.Είναι δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Ολύμπου.Το Χωριό διαπερνά ο οδικός άξωνας Καλλιθέας - Καρυάς. Απέχει από την Ελασσόνα 18 χλμ. και είναι σε υψόμετρο 550 μέτρα.Περιβάλλεται απο τα υψώματα Διάβας , Πουλιάνας , Παναγίας Σπαρμού και Μεγάλης Ράχης.Οι κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.Το 1925 έγινε η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει μεγαλοπρεπής σε λοφίσκοστη δυτική πλευρά του χωριού.Το 1927 με χρήματα του κράτους με συμμετοχή της κοινότητας και με προσωπική εργασία κτίστηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Επιμέλεια και Σύνταξη κειμένων : Λιάπη Γεωργία - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου