Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

[…][1]

Ο Μάρκος Βαφειάδης το Σεπτέμβριο του 1929 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε 8 μήνες φυλακή. Εκεί συναντιέται με Καυκάσιους. Αναφέρει χαρακτηριστικά : «Στο διάστημα που ήμουνα φυλακή , εμείς φτάσαμε μέχρι τους 120 κρατούμενους κομμουνιστές διότι , ύστερα από λίγο , ύστερα από το Κιλκίς , από γεγονότα εκεί πέρα φέρανε καμιά 70 συντρόφους μέλη του κόμματος και της νεολαίας , οι περισσότεροι Καυκάσιοι που είχαν έρθει στην Ελλάδα το 1924 μετά την επανάσταση του Οχτώβρη και μ' αυτούς , κυρίως , το Κιλκίς έγινε κόκκινο»[2].

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Όταν τον Ιούνη του 1934 ο Μάρκος Βαφειάδης παίρνει εντολή , και τοποθετείται ως δεύτερος Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μεταβαίνει στη Βέροια και Φλώρινα και εντυπωσιάζεται από τους Καυκάσιους : «Κομματικοί και εξωκομματικοί σύντροφοι δέχονταν τους φίλους της οργάνωσης πιο θαρρετά τους προφύλαγαν , ιδιαίτερη προθυμία έδειχνε το προσφυγικό στοιχείο - οι Καυκάσιοι.[…].

[…] στη Φλώρινα. Εκεί τα πρωτεία είχαν οι Καυκάσιοι σύντροφοι κομματικοί και εξωκομματικοί που δε λογάριαζαν τίποτε [...]»[3].[1] Από το υπό έκδοση βιβλίο: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, «ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΕΙΣ ΚΑΥΚΑΣΟΝ ΡΩΣΙΑΣ», έκδοση Πολιτιστικού-Ποντιακού Συλλόγου Ποντοκώμης

[2] ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ,ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ , ΤΟΜΟΣ 1 .1906-1939,ΔΙΦΡΟΣ,ΑΘΗΝΑ , 1984, σελ. 136

[3] ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, ό.π., σελ. 243Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου