ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

πηγή: http://www.dimoskilkis.com/show_images.php?imgID=18

Γεννήθηκε στο Αζάτ του Καρς και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Τομσκ της Σιβηρίας. Εξειδικεύτηκε στη γεφυροποιία και θα μπορούσε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αν δεν μεσολαβούσε ο βίαιος εκπατρισμός των Ελλήνων του Καυκάσου. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Ελλήνων του Αντικαυκάσου.

Με τον ερχομό του στην Ελλάδα αναμίχθηκε ενεργά στην πολιτική και ακολούθησε τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, που είχε αποσχισθεί από τους βενιζελικούς και είχε ιδρύσει το σοσιαλδημοκρατικών τάσεων κόμμα της "Δημοκρατικής Ενώσεως".

Στο Κιλκίς εργάστηκε ως μηχανικός σχεδιάζοντας τις κατοικίες των συμπατριωτών του προσφύγων, συνήθως χωρίς αμοιβή. Επίσης εκπόνησε τα σχέδια πολλών εκκλησιών του Νομού, ανάμεσα τους και της μητρόπολης του Κιλκίς.

Το 1928 εκλέχτηκε βουλευτής και επικέντρωσε την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα στην επίλυση των προσφυγικών προβλημάτων, καταθέτοντας υπομνήματα και επερωτήσεις για το πρόβλημα των γεωργικών κλήρων (29/10/1928), την ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος των βοσκοτόπων (4/12/1928), την καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων (14/11/1928) και τις αυθαίρετες ενέργειες των εποικιστικών γραφείων (8/11/1928). Το 1933 επανεξελέγη βουλευτής και ήταν από τους βασικούς αγορητές του κόμματος της Δημοκρατικής Ενώσεως στη συζήτηση για την ίδρυση του Νομού Κιλκίς.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου