ΛΙΜΝΟΧΩΡΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: ΚΑΡΣΛΗΔΕΣ-ΤΣΑΛΚΑΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΙ

Σύντομη Ιστορία του χωριού μας

αναδημοσίευση από: http://limnoxori.omospondiaflo.gr/

Στο δυτικό τμήμα της Μακεδονίας, οι ορεινοί όγκοι των βουνών Βέρνο - Άσκιο - Βέρμιο, σχηματίζουν μια μεγάλη γεωλογική λεκάνη, στην καρδιά της οποίας έχουν δημιουργηθεί τέσσερεις λίμνες. Δύο από αυτές, είναι η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα. Ανάμεσα στις δύο αυτές λίμνες, είναι χτισμένο ένα μικρό χωριό με πληθυσμό μόλις 250 κατοίκους, το Λιμνοχώρι.
Η ιστορία, σχετικά με το ποιοι πρωτοκατοίκησαν αυτή την περιοχή, χάνεται με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι δεν υπάρχουν βασικά στοιχεία, που θα αποκάλυπταν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων και κατά συνέπεια θα γνωρίζαμε τις ρίζες μας. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να έχουμε διασώσει και όποια ήθη και έθιμα είχαν οι πρώτοι κάτοικοι. Από μαρτυρίες και μόνο των ηλικιωμένων συγχωριανών μας, γνωρίζουμε ότι επί Τουρκοκρατίας ο οικισμός κατοικούνταν από μια τούρκικη φυλή, τους Τσερκέζους. Από αυτούς παρέλαβαν το Λιμνοχώρι, οι πρόσφυγες, που ήρθαν αργότερα, από την περιοχή της Τσάλκας και του Καρς, καθώς επίσης και βλαχόφωνος πληθυσμός από την Β. Ήπειρο, στα έτη 1923 - 1924. Έκτοτε και για 85 περίπου χρόνια, Βλάχοι και Πόντιοι συνυπάρχουν ειρηνικά, γράφοντας τη σύγχρονη ιστορία του χωριού, την κουλτούρα του, δημιουργώντας νέες παραδόσεις.

Την μεγαλύτερη ανάπτυξη, την γνώρισε ο οικισμός στις δεκαετίες 1960 - 1990. Εκείνη την περίοδο, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού, που είχε θετικές επιπτώσεις σε όλου τους τομείς. Ένας από αυτούς ήταν και η εντυπωσιακή ανοικοδόμηση του χωριού. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την αλιεία. Όσον αφορά το δεύτερο, η λίμνη Ζάζαρη προσέφερε άφθονη τροφή και συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος πολλών κατοίκων. Ένα από τα τοπικά μας προϊόντα, είναι και το τυρί, αφού υπάρχει και ένα τυροκομείο, που παράγει προϊόντα εκλεκτής ποιότητα.

Σήμερα το Λιμνοχώρι, δυστυχώς, διανύει μια περίοδο παρακμής και μαρασμού. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι λείπει η ελπίδα και η αισιοδοξία από όλους εμάς, για την αναγέννησή του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου