Θόδωρος Παυλίδης: Τo Καρς της Αγγλίας

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 , αναδημοσίευση από: http://www.eidisis.gr/arthrografia/thodoros-paylidis-to-kars-tis-agglias.html Στο τρίτο βιβλίο μου, που ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα, πραγματεύομαι τους τόπους προέλευσης κι εγκατάστασης των προσφύγων στο Νομό Κιλκίς από όλη τη Μικρά Ασία κι όχι μόνο από τον Πόντο (όπως κάποιοι θα νομίσουν). Στην έρευνα αφιερώνω ειδικό κεφάλαιο για τους Πόντιους που ήρθαν από τον Καύκασο.
Παρεμπιπτόντως, αναφέρω ότι το ζήτημα των Καυκάσιων παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί ο Καύκασος, και ιδιαίτερα η περιοχή Καρς, άλλαξε πολλές φορές χέρια μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας.
Από την άλλη μεριά, πέραν του Καρς, στην πίσω πλευρά του Καυκάσου, αναπτύχθηκε ένας άλλος Ελληνισμός περί την κωμόπολη Τσάλκα, όπου τόσο η προέλευση του όσο και η τουρκοφωνία του χρειάζονται ιδιαίτερη έρευνα και μελέτη.
Το σχόλιο αυτό το γράφω με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου των Ανδρέα Α. Αθανασιάδη και Χρήστου Η. Μιχαηλίδη με τον τίτλο «Γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας». Οι συγγραφείς αναγράφουν στο βιβλίο τους ότι στην αστυνομική ταυτότητα των προερχόμενων από τον Καύκασο Ελλήνων, ανεγράφετο ο Καύκασος ως τόπος γεννήσεως των. Αυτή η καταγραφή στοίχισε βαριά στους δυστυχείς πρόσφυγες στα χρόνια της κατοχής και του Εμφυλίου, γιατί ένας εθνοτικός προσδιορισμός (Καυκάσιος) σηματοδότησε για τους άξεστους πολιτικούς και τα ανιστόρητα όργανα τους πολιτικό φρόνημα (εκ Ρωσίας; Άρα μπολσεβίκος).
Και μου θύμισε τα λόγια της γιαγιάς Αναστασίας Αλευρίδου, η οποία για να αποφύγει τριβές με τα όργανα της τότε εξουσίας, σε κάποιον έλεγχο που της έγινε, σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι κατάγεται «από το Καρς…της Αγγλίας». Και φυσικά ο αγράμματος χωροφύλαξ την κατέταξε στην πλευρά των δεξιών, αφού η Αγγλία ανήκει στη……Δύση.
Κι έτσι γλίτωσε η γυναίκα από παραπανίσιες σκοτούρες.
(Σημείωση: Το τελευταίο περιστατικό όταν το έμαθα, προ 30ετίας, το αφηγήθηκα στον φίλο και συμπολίτη μας, πολιτικό μηχανικό, Στέργιο Γραμματικόπουλο. Ο αθεόφοβος, ακόμη και στις μέρες μας, κάθε φορά που με συναντάει, σκάνοντας στα γέλια, μου υπενθυμίζει ότι κατάγεται από το Καρς…της Αγγλίας)


2 σχόλια:

 1. Μπορεί να μην υπάρχει Καρς Αγγλίας, αλλά υπάρχει Καρς Οττάβα Καναδά...!!!!
  Δείτε εδώ :http://www.kars.ca/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καρς σχόλια & ιστολόγια
  · Tell us the pros & cons of Kars · Πείτε μας τα υπέρ και τα κατά του Καρς
  · Blog about Kars · Blog για Καρς
  Kars is in the province of Ontario . Καρς είναι στην επαρχία του Οντάριο . It is on the Rideau River. Είναι στο Rideau ποταμό.

  One tradition claims the community was named to honor the people of Kars, Turkey who defended their city during the Crimean War. Μία παράδοση υποστηρίζει η κοινότητα ονομάστηκε προς τιμήν του λαού του Καρς, Τουρκία, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την πόλη τους κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.
  http://ca.epodunk.com/profiles/ontario/kars/2009043.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή