Η μνήμη και τα τραύματά της

αναδημοσίευση από: εφ. Αυγή, http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=598641, Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/02/2011

Tις πολιτικές αντιμετώπισης τραυματικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του 20ού αιώνα επιχειρούν να φέρουν στο φως οι ιστορικοί Βλάσης Αγτζίδης, Έλλη Λεμονίδου και Γιώργος Κόκκινος στο βιβλίο τους "Το Τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη" (εκδ. Ταξιδευτής) το οποίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 16 του μηνός (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα Auditorium (Σίνα 2-4, σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου και Οντέτ Βαρών-Βασάρ, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η ιστορικός Τέχνης Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η νομικός-εγκληματολόγος Χαρά Γαλανού.

Η έρευνα των τριών ιστορικών χαρτογραφεί τη σύνθετη σχέση της ακαδημαϊκής ιστορίας με τη Δημόσια ιστορία, την εθνική ιδεολογία και τις πολιτικές ταυτότητας των θυματοποιημένων ομάδων, επισημαίνει τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ της συλλογικής μνήμης των λαών και της επίσημης ιστορίας τους, κρίνει τις πολιτικές μνήμης που θεσπίζουν τα κράτη, περιγράφει τους συμβολικούς πολέμους που αυτά διεξάγουν στη διεθνή σκηνή, είτε για την απο-ενοχοποίησή τους είτε για την αναγνώριση των δεινών που υπέστησαν οι πληθυσμοί τους??? επίσης, αποτυπώνει τις αντιθέσεις που διαπερνούν το συλλογικό σώμα αναφορικά με τις εντάσεις που γεννά τόσο η διαφορετική βίωση όσο και η ερμηνεία του παρελθόντος. Οι συγγραφείς με ενδεικτικές μελέτες περίπτωσης από όλο σχεδόν τον κόσμο -Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Κίνα, ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία (Γενοκτονία των Ποντίων και ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία)- επιχειρούν να συμβάλουν στην κατανόηση των πολλαπλών τρόπων αναμέτρησης των σύγχρονων κοινωνιών με τα τραυματικά γεγονότα και τις «σκοτεινές σελίδες» της Ιστορίας τους, και ως εκ τούτου στην κριτική διαβούλευση των πολιτών με στόχο την ιστορική αυτογνωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου