Νικόλαος Ελευθεριάδης«Από το Κετσιβάν στη Μακεδονία του Α Παγκοσμίου Πολέμου»Ο Νικόλαος Ελευθεριάδης (Σιδηρόπουλος) του Θεοφυλάκτου, γεννήθηκε στο Κετσιβάν Καρς του Καυκάσου το 1901. Όταν το «σύνθημα του επαναπατρισμού» - μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους- φτάσει στο Καρς όλοι οι κάτοικοι θα ενθουσιαστούν. Ανάμεσα στις πρώτες δεκατρείς οικογένειες που θα αποφασίσουν να οδεύσουν προς τη Μακεδονία ήταν και η οικογένεια του Νικολάου.
Όταν φτάσουν στην Ελλάδα θα βρεθούν στη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο δεκαπεντάχρονος Νικόλαος θα είναι «Ο μικρός όμηρος στα τούνελ του θανάτου».
Το 1976 ο Νικόλαος Ελευθεριάδης θα γράψει τα απομνημονεύματά του, αφηγούμενος κυρίως την ιστορία των χρόνων της ομηρίας του 1916-1919. Το απομνημονεύματα αυτά δεν έχουν εκδοθεί έως σήμερα.
Παρακάτω παρατίθενται οι πρώτες σελίδες των απομνημονευμάτων του, καθώς περιγράφουν την περιοχή του Καρς έως την «έξοδο» του 1914.
Τα παραπάνω τεκμήρια στάλθηκαν στη σελίδα μας από τον Παναγιώτη Δαβή, εγγονό του Νικόλαου Ελευθεριάδη (γιό της κόρης του Δήμητρας).  2 σχόλια:

  1. Μασμανίδης Γρηγόρης28 Οκτωβρίου 2013 - 10:52 μ.μ.

    Πολύ καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ειναι καλα οι προγονοι μας που μας κανουνε.με τη δυναμη τους,να αισθανομαστε περηφανοι.Παναγιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή